Meteen naar de inhoud

Verandering begint bij loslaten

Plannen maken, dromen van iets groters, fantaseren over de ideale organisatie. We doen het allemaal. En zolang dat plannen maken in ons hoofd blijft, doen we dat meestal met het grootste gemak.

Ook kunnen we betrekkelijk eenvoudig benoemen hoe het anders of beter kan. Maar die droom of dat doel vast leggen en actiepunten benoemen wordt al stuk lastiger. En dan moet de grootste uitdaging nog komen; de uitvoering.

Voor de uitvoering moet je echt ‘aan de bak’. Je moet kritisch naar jezelf kijken en naar wat je moet veranderen om te passen bij je nieuwe doelen. En dat is lastig. Je moet oude gewoontes afleren en nieuwe gewoontes opbouwen. Dat vraagt aandacht, focus en energie. En dat ook nog naast je ‘gewone’ werk.

Hoe maak je zo’n verandering makkelijker voor jezelf?

Allereerst is het belangrijk om te weten en te voelen wat de verandering jou gaat brengen. Wat motiveert om je om te investeren in deze verandering, welk element in de verandering maakt je blij?  Maar de tegengestelde vraag is ook belangrijk; Wat raak je kwijt door deze verandering? Waarom is het zo lastig om dat los te laten? Kun je het überhaupt vast blijven houden? Of is deze verandering al in beweging en moet je afscheid nemen van je oude gewoontes.

Wanneer je goed zicht hebt op waar jij staat, op wat je achter je gaat laten en hoe jij sterker, anders of beter wordt door de geplande verandering dan kun je in beweging komen. Je kunt je oude gewoontes los laten en bewegen naar iets nieuws. Je mag dat nieuwe gaan ontdekken. En zodra je het oude hebt losgelaten ga je merken dat die nieuwe beweging ook bij je past. Je beweegt immers in de richting van beter, anders of sterker.

Voor één persoon is zo’n verandering al lastig. Een veranderproces in een bedrijf is dus een grote uitdaging. Het gaat dan niet alleen om het veranderen van jouw gewoontes maar om de verandering van processen en groepsgewoontes. Van ‘zo doen we dat al jaren en het gaat altijd goed’ naar ‘zo kan het anders en kunnen we als bedrijf groeien’.

Hoe start je de beweging?

De eerste stap is loslaten. Een verandering in een bedrijf betekent dat niet alleen jij als mens, maar dat ook de groep waar jij bij hoort én de groepen waarmee je samenwerkt oude gewoontes moeten loslaten. Iedereen in dit proces moet oude gewoontes loslaten en samen beweeg je naar iets nieuws. Zodra je echter de waarde van deze verandering zelf en als groep positief kunt benoemen dan wordt de beweging eenvoudiger en kost dat minder energie. Eenvoudig? Dat zeker niet! Maar kan het? Natuurlijk kan het. Want bewegen is deel onze natuur.  

Meer weten over bewegen in een veranderproces? Bel me gerust dan starten wij de beweging.

Chantal Oostvogels